A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Кролевецької міської ради

Всеукраїнський день бібліотек

Дата: 01.10.2018 15:00
Кількість переглядів: 19

«І ЮВІЛЕЙ ХАЙ НАС ЄДНАЄ»

 

В центральній бібліотеці Кролевецької міської ради пройшов урочистий захід, приурочений Всеукраїнському дню бібліотек, який відзначають 30 вересня. Святкування співпало з ювілеєм книгозбірні, яка в цей день відзначила  своє 125-річчя.   Бібліотечних працівників прийшли привітати міський голова О.М. Бобровицький, начальник управління освіти, молоді, спорту, культури і туризму Н.В. Діброва, начальник відділу культури Кролевецької РДА Н.Д. Сіра, заслужений працівник культури України В.Б. Зєнченко. Музичні привітання подарували Владислав Біляченко та Ольга Бобрик.

Ювілей - добра нагода, щоб підвести підсумки минулого, дати оцінку сьогодення і поринути в майбутнє. Вдаючись до історії, цікаво зазначити про те, що статут Кролевецької земської бібліотеки розглядався в 1893 році на засіданні Чернігівських губернських зборів,  який був затверджений. Своїм відкриттям бібліотека завдячує діяльності члена Кролевецької управи М.В.Бондаренка, заслуги якого перед громадськістю міста дуже великі.

Бібліотека знаходилась в приміщенні земської управи. Для розповсюдження в губернії корисної і дешевої книги, на допомогу повітовим земствам для виписки книг для бібліотек в Чернігові був відкритий книжковий склад, яким з 1897 року завідував М.М.Коцюбинський.

Були в Кролевецькому повіті і особисті бібліотеки. Доля їх здебільшого невідома, а іноді й трагічна. Частина конфіскованих бібліотек була взята в Центральну бібліотеку, як приміром лікаря Чижевського. Коли позашкільний відділ Кролевецької народної освіти розпочав свою роботу в кінці грудня 1919 року, то доля особистих бібліотек вже була вирішена.

Революція і громадянська війна надовго порушили звичайне життя міста і сіл. Після встановлення радянської влади у святкові та вихідні дні, проводились читання в різних пунктах міста.

Позашкільний відділ прагнув вияснити становище бібліотек після подій 1917-1919р. На початку 20-х років нараховувалось 36 бібліотек. За кількістю книг найбільш значною була Кролевецька центральна бібліотека і налічувала 7 тисяч примірників. В 1921 році в Кролевці крім центральної повітової бібліотеки були 9 хат-читалень, в повіті 36 бібліотек і 55 хат-читалень. В 1921 році була підготовлена інструкція по організації єдиної бібліотечної мережі в Чернігівській губернії. Всі бібліотеки, згідно з інструкцією, були розбиті на чотири типи: центральні, міські (районні), волосні з передвижками і хати- читальні. Районна бібліотека довгий час знаходилась в приміщенні спортклубу, а потім ( в 1963 році) була переведена в дім, який належав раніше судовому приставу. В цьому приміщенні бібліотека знаходиться і нині.

За свідченнями старожилів, книги в повітовій бібліотеці були цінні: дореволюційне видання „Энциклопедического словаря" Брокгауза і Ефрона, листи О.Пушкіна до Н.Гончарової, різноманітні словники, комплекти журналів „Нива", „Современник", багато книг іноземними мовами. Багато книг загинуло за часів німецької окупації ( до війни фонд складав 12 тисяч примірників, після - 8 тисяч). В 50-х роках частина літератури іноземними мовами була відправлена в Ленінград в обмін на художню.

Відтоді промайнуло 125 довгих років. За цей час бібліотека трансформувалася у інформаційний центр громади, обладнаний комп’ютерними системами та підключеними до всесвітньої мережі Інтернет. На сьогодні бібліотечний фонд налічує майже 55 тисяч примірників, підшивки періодичних видань, зокрема районної газети «Кролевецький вісник» з 1944 року…

За період існування бібліотеки тут пройшли свій трудовий шлях багато працівників. Одні в холоді та тісноті стояли біля її колиски, другі відновлювали її роботу і по книжці збирали фонд, треті трудяться сьогодні.

Теплими словами згадували ветеранів бібліотечної справи Волкову Л.В. (директор з 1980 по 2011 рр.), Брошкіну Л.М., Черкасову Н.П., Зінову В.П. та ін.

На сьогоднішній день колектив бібліотеки неоднорідний за освітою, досвідом, творчим потенціалом. Працівники бібліотеки - це люди, чий незаперечний професіоналізм, відданість бібліотечній справі сприяють розквіту закладу, перетворенню її на сучасний культурно-інформаційні центр. Взагалі бібліотека має  достатній професійний потенціал, з великим почуттям відповідальності, творчості, постійно впроваджують нові ефективні підходи до бібліотечної діяльності.

Для багатьох поколінь наших читачів бібліотека була, є і буде вікном у світ, де вони вчились, писали, читали, думали, змінювали своє життя. Змінювалась і бібліотека – сьогодні вона вже не та, якою була колись. Сьогодні наш заклад – це, передусім, місце проведення вільного часу в спілкуванні з літературою, культурою і мистецтвом, з можливістю доступу до найсучасніших інформаційних технологій. Бібліотека не боїться змін, вона впевнена в своєму праві на існування в сучасному світі.  Ми постійно прагнемо до вдосконалення, можливо, в цьому і секрет нашого цікавого та тривалого життя.



« повернутися

Вхід для адміністратора